Galambszívet örököltem – Bánkúti Gergő

2017. 01. 26.

 

A kiállítás a TELEP Galéria és a PINCE a fiatal művészeti egyetemisták által fenntartott nonprofit közösségi egyesülettel történő együttműködésnek az eredményeként valósult meg.

 

,, A gerle lénye szeretetreméltó, kecses mozdulatai, szelíd turbékolása megkapja a szemlélőt, és ha látja, miként teszi a hím a szépet párjának, hajlandó őt a legszeretetreméltóbb madárnak tartani.[…]
Szólását híven adja vissza a galambunk latin neve. Turbékulásuk, a ,,tur-tur” szótagok gyakori ismétlése, kellemesen hat az emberre. A hím ilyenkor felül egy fenyőfa, nyírfa, vagy délen egy bokor tetejére, esetleg száraz ágcsúcsra, vagy egy magasabb fa oldalágára, kidagasztja nyakát és kissé lehajtja fejét és csőrét. Olyan vidéken, ahol gyakori, a hímek versenyző turbékolásukkal kellemesen megélénkítik a vidéket. Párzás idején a hím a turbékolás után rézsút fölemelkedik, szárnyait csattogtatja, majd lassan leereszkedik régi helyére és még szorgalmasabban folytatja turbékolását.
Míg a költés ideje tart, a párok híven együtt maradnak, és ha egyikük elpusztul, a másik sokáig úgy tesz, mintha elvesztén keseregne.”

-Alfred Brehm-