Fuzzy Earth: And the Beast returns

2022. 05. 26. – 06. 14.
A Fuzzy Earth kollekítva ( Tekla Gedeon és Sebastian Gschanes ) kiállítása
Kurátor: Zsoldos Anna
A Fuzzy Earth a farkast keresi a történetben, azaz a ‘lupus in fabula’ jelensége után kutat. A ‘történetbeli farkas’ nem az anyatermészet szülötte, hanem az emberi tévedések, öntudatlan cselekedetek, víziók és félelmek megtestesítője; a túlélésről képzett tudásunk nem emberi hordózója. Ő a vad, akit az ember teremtett, de a környezet ellenségévé lesz, a vad, aki az ember számára jelenti az ismeretlent. Léte megkérdőjelezi az emberi kultúra által elfogadott értékrendszert. Másrészt ő az, aki majd az ökoszisztéma részeként fenntartja az egyensúlyt. Akár a farkas a történetből, ő is sokolvasatú, és akár emberbőrbe is bújhat. A Fuzzy Earth az ősi vad érkezését várja, melyek nyomai, a kulturális fantáziákon túl, megjelennek a midennapi valóságunkban is.
A kiállítás arra invitálja a látogatókat, hogy bepillantást nyerjenek a Fuzzy Earth egyre növekvő bestiáriumába. A gyűjtemény gondosan szelektált élő, mitikus, vagy mesterségesen teremtett lények ökológiai és antropológiai szerepét tárja fel. A bestiák egy része idegen vagy rejtőzködő, míg mások megtalálták a módját, hogy beilleszkedjenek a helyi kultúrába.
A művészpáros kutatásalapú praxisukban 2019 óta gyűjti és archiválja az újonnan megjelenő környezettani narratívákat a klímaválság szélén, mindezt animációval, filmkészítéssel és installatív munkáikon keresztül teszik láthatóvá. A bestiák karakterét archetipikus építészeti elemekkel együtt építik fel, melyek narratív eszközként jelennek meg a kiállítás terében, mint műtárgyak, ereklyék vagy éppen korunk klíma katasztrófájának szuvenírjei.
Az And the Best returns virtuális és térbeli elemekből álló installáció speciálisan a PINCE terébe tervezett. Gyűjtemény a Fuzzy Earth kutatásával párhuzamosan bővül.
ENG
Fuzzy Earth: And the Beast returns
Exhibition by Fuzzy Earth ( Tekla Gedeon és Sebastian Gschanes )
Curator: Anna Zsoldos
Fuzzy Earth is looking for the ‘lupus in fabula’ (the wolf in the story). They are awaiting the arrival of the monstrous. They believe that beasts have something to tell us about survival. The beasts of the collection are not products of nature. They are envisioned, created, summoned, resurrected or released to our environment as a result of a series of human errors and accidents. They might be real, mythical or engineered creatures. Most are feared by humans while others found a way to get integrated into the local culture.
The exhibition invites visitors to glimpse Fuzzy Earth’s ever-growing bestiary. The artist duo collects and archives newly emerging ecological narratives on the edge of environmental failure through the medium of character design, artifacts and film. They uses architecture as a narrative tool. Throughout their investigations, they archive key architecture elements that capture the characters of the beasts. They can be considered artefacts, relics, or climate catastrophic souvenirs.
And the Beast returns is a mixed media installation specifically created for PINCE. The bestiary is an ever-growing speculative collection of Fuzzy Earth.